Un arquitecte espanyol a Àsia. La influència de la vida a Manila (Filipines) en l'obra d'Abelardo Lafuente

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.4995/anuari.2021.16262

Paraules clau:

Abelardo Lafuente, arquitectura en Àsia, Filipines, estil Neo-àrab, Ferrocarril Manila

Resum

Aquest article analitza com influeix en la vida i carrera professional dels dos Abelardo Lafuente aquí presentats, i per tant en una mateixa família espanyola, el fet de mudar-se en el segle XIX a un continent diferent i aïllar-se de l’ambient predominant a Espanya en aquests moments. També com la forma de vida dins del mateix país, però en una província d’ultramar molt allunyada, pot fins i tot influenciar no sols les decisions personals i professionals, sinó també l’arquitectura que realitzarà allí representant els estils més coneguts en els seus orígens.
Aquesta decisió transcendeix dues generacions almenys, i els interessos arquitectònics del pare precursor, arriben a ser el germen formal de la increïble carrera professional del seu fill del mateix nom que serà el primer i únic arquitecte espanyol a la Xina en el segle XX. La seua desconeguda carrera a la Xina es consolida en els seus orígens juvenils a la Manila espanyola i els professionals a la Manila americana a l’empara de l’assoliment del seu pare que arriba com a enginyer forestal a l’arxipèlag i acaba com a arquitecte municipal interí de la ciutat dos anys abans de la pèrdua de la plaça.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Referències

Pérez Serrano, J. "Características de la población de las Islas Filipinas en la segunda mitad del Siglo XIX." En La crisis española del 98: Aspectos Navales y sociológicos. Madrid: Cuadernos Monográficos del Instituto de Historia y Cultura Naval, 1998.

Leonardo Pérez, A. Abelardo Lafuente García-Rojo (1871-1931), un arquitecto español en China. Madrid: Universidad Alcalá de Henares, 2019a.

Leonardo Pérez, A. "Overnight at the Crossroads: Abelardo Lafuente's Architectural Legacy for 'The Hong Kong and Shanghai Hotels Ltd.' in Shanghai'." Built Heritage Magazine 3, no. 3 (2019b).

https://doi.org/10.1186/BF03545741

Corpuz A. G. "The Colonial Ironhorse: Railroads and regional Development in the Philippines, 1875-1935." University of the Philippines Press Quezon City, 1999, 79-82.

Toro Escudero, I. "La participación española en los inicios del cine chino en Shanghái (1896-1937): Antonio Ramos Espejo (1878-1944)." Treball Final de Master, Universidad Rey Juan Carlos, 2012b.

Leonardo Pérez, A. "The architectural Spanish imprint in China. Why an "Alhambra-style" mansion in Shanghai?" En The architect and the city. Proc., EAAE-ARCC International Conference & 2nd Valencia International Biennial of Research in Architecture, editat per Ivan Cabrera i Fausto. Valencia: Editorial UPV, 2020.

Descàrregues

Publicades

30-11-2021

Número

Secció

Articles de recerca