Manuel: habitatge cooperatiu. Una experiència col·lectiva al voltant de les noves maneres d’habitar

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.4995/anuari.2023.20025

Paraules clau:

Cooperativa d’habitatge en cessió d’ús, sostenibilitat, cohabitatge, la Ribera Alta, Manuel

Resum

La cooperativa d'habitatge en cessió d'ús és un model alternatiu que pretén garantir el dret a una llar digna i assequible, combatre l'especulació immobiliària i promoure la convivència i la gestió participativa dels immobles. Així mateix, defensa la necessitat d'implantar criteris de consum i modes de vida sostenibles, atenent alguns dels objectius i estratègies per al desenvolupament sostenible (ODS), definits per l'Organització de Nacions Unides. Seguint aquestes premisses, es planteja la creació d’una hipotètica cooperativa al municipi de Manuel (la Ribera Alta, València), en el marc dels Projectes Final de Carrera d’un grup d’estudiants del Màster Universitari en Arquitectura de la Universitat Politècnica de València. Els treballs acadèmics incorporen al seu programa les necessitats de la població i tracten de millorar la seua vida diària. Amb aquesta finalitat, s’ha mantingut contacte amb l’Ajuntament de Manuel durant el desenvolupament dels projectes i s’ha organitzat una exposició pública dels resultats en la localitat, assumint una tasca de divulgació dirigida als seus habitants i als de la resta de la comarca.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Referències

Azara Escrivá, Sira i María Vicenta Gil Vila. Set per a introduir la perspectiva de gènere en el procés urbà. València: Conselleria d'habitatge, obres públiques i vertebració del territori, 2017.

Ciocoletto, Adriana i Col·lectiu Punt 6. Espais per a la vida quotidiana. Barcelona: Comanegra, 2014.

Gil Pérez, María Dolores, José Rodríguez Galadí, Magdalena Torres Hidalgo, Nicolás Ramírez Moreno, Cristina Valladolid León, Natacha Ródenas Dandoy, i Juan Torres Casado. Las cooperativas de vivienda por ayuda mutua uruguayas. Una historia con quince mil protagonistas. Sevilla: Consejería de Obras Públicas y Transportes; Montevideo: Intendencia Municipal, 1999.

Idescat. Comptes satèl·lit de producció domèstica 2001. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2007.

Jacobs, Jane. Muerte y vida de las grandes ciudades. Madrid: Capitán Swing, 2011.

Lacol i La Ciutat Invisible. Habitar en comunidad. La vivienda cooperativa en cesión de uso. Madrid: Catarata, 2020.

Mena Roa, Mónica. "El precio de la vivienda en alquiler sube más del 50% en España desde 2015." Statista. Consulta 6 de juny, 2023. https://es.statista.com/grafico/22817/incremento-del-precio-de-la-vivienda-en-alquiler-en-espana/.

Muxí, Zaida. Mujeres, casas y ciudades. Más allá del Umbral. Barcelona: dpr-barcelona, 2018.

Nudelman, Jorge, Mary Méndez, Santiago Medero, i Pablo Canén. Vivienda colectiva en Uruguay, 1933-2020. València: General de Ediciones de Arquitectura, 2020.

Nussbaum, Martha. Crear capacidades: Propuesta para el desarrollo humano. Barcelona: Paidós, 2012.

https://doi.org/10.2307/j.ctvt7x63g

Rodríguez, Eubilio i Iago Santos Castroviejo. "Fondos buitre en tu casa (Parte II)." El Salto, 9 de juny, 2021. https://www.elsaltodiario.com/fondos-buitre/fondos-buitre-en-tu-casa-(parte-ii)-.

Rubio Garrido, Alberto, coord. Llibre blanc de l'Habitatge - Comunitat Valenciana. València: Institut Valencià de l'Edificació, 2018.

Sense signar. "Adif autoriza la ocupación de terrenos para el inicio de obras de la vía verde Carcaixent-Xàtiva," Valencia Plaza, 28 de desembre, 2022, https://valenciaplaza.com/adif-autoriza-ocupacion-terrenos-inicio-obras-via-verde-carcaixent-xativa.

Sense signar. "España edificó el año pasado más viviendas que la suma de Alemania, Italia y Francia." El País. 4 de febrer, 2005, 66.

Sense signar. "No queremos una España de proletarios, sino de propietarios." ABC. 2 de maig, 1959, 41-42.

Soler, Abel. Manuel: geografia, història i patrimoni. Manuel: Ajuntament de Manuel, 2008.

Uriarte Arciniega, Juan de Dios. "La perspectiva comunitaria de la resiliencia", Psicología política 47 (2013): 7-18.

Descàrregues

Publicades

29-11-2023

Com citar

Jara Calabuig, Aaron, and Juan Villasante Claramonte. 2023. “Manuel: Habitatge Cooperatiu. Una experiència col·lectiva Al Voltant De Les Noves Maneres d’habitar”. ANUARI d’Arquitectura I Societat, no. 3 (November):44-66. https://doi.org/10.4995/anuari.2023.20025.

Número

Secció

Articles de recerca